j.hadrys@dietadopasowana.pl
+48 602 552 870

Warsztaty edukacyjne

O warsztatach

Edukacja żywieniowa to nauka o prawidłowym żywieniu oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych niezbędnych do zachowania zdrowia oraz odpowiedniej masy ciała. To długotrwały proces, który powinien zacząć się od pierwszych dni życia.

Zachęcam przedszkola, szkoły jak i również rodziców dzieci oraz wszystkich dorosłych do podejmowania działań prozdrowotnych, które nauczą nas oraz dzieci jak wybrać najlepszą drogę do zdrowia.

Tematyka i przebieg warsztatów jest dostosowana do wieku oraz umiejętności odbiorcy.

Warsztaty prowadzę w oparciu o swoje autorskie pomysły i scenariusze. Na zajęciach wykorzystuję różnorodne materiały dydaktyczne, które kształtują wyobraźnię żywieniową dziecka.

Na każdym prowadzonym przeze mnie warsztacie gwarantuję pełne wyposażenie niezbędne do przeprowadzenia zajęć (pomoce dydaktyczne, produkty spożywcze, wyposażenie kuchenne).

Prowadzę warsztaty w placówkach edukacyjnych oraz w terenie w trakcie zorganizowanych wycieczek np. zielona szkoła.

Czas trwania warsztatu to ok. 45 minut.

Dzięki warsztatom z oferty Dieta Dopasowana:

  • zrealizujesz podstawę programową dotyczącą profilaktyki zdrowotnej dzieci i młodzieży,
  • zwiększysz świadomość żywieniową uczniów,
  • nauczysz ich samodzielnego przygotowywania małych posiłków zgodnych z zaleceniami żywieniowymi,
  • rozpropagujesz zdrowy styl życia: odpowiednią dietę i aktywność fizyczną,
  • rozwiniesz wyobraźnię żywieniową dzieci – eksperymentujemy!
  • zapoznasz przedszkolaki oraz uczniów z pokarmami, które są źródłem witamin i minerałów, nowych smaków, zachęcisz do próbowania różnych potraw i oswajania,
  • zainspirujesz i zachęcisz dzieci do wspólnego gotowania z rodzicami w domu,
  • zapewnisz dostęp do wiedzy przekazywanej w prosty i łatwy do zapamiętania sposób.

Oferta warsztatów dla przedszkoli i szkół podstawowych

Cel warsztatów:

Warsztaty dla grup przedszkolnych mają na celu zaznajomienie dzieci z podstawowymi zasadami zdrowego żywienia oraz utrwalenie zdobytej wiedzy poprzez praktyczne działania. Wszystkie warsztaty są prowadzone metodą projektu edukacyjnego. Aktywności są dostosowane do wieku uczestników – zaciekawiają i w pełni angażują dzieci. W trakcie zajęć często odbywają się: konkursy, śpiewanie piosenek, układanie wierszyków czy głosowanie. Przygotowywane potrawy odpowiadają tematyce warsztatów.

Czas trwania warsztatów ok. 45 minut

Tematyka warsztatów

1. W zdrowym ciele zdrowy duch!

  • stworzenie własnej piramidy żywieniowej,
  • rozpoznawanie owoców i warzyw – zagadki,
  • zabawa ruchowa do wiersza Jana Brzechwy „Na straganie”,
  • wykonanie sałatki owocowej lub owocowego ludzika,
  • degustacja.

2. Woda zdrowia doda

  • omówienie znaczenia wody dla organizmu,
  • poznanie różnic pomiędzy wodą zwykłą, smakową i wodą gazowaną,
  • nauka piosenki o wodzie,
  • przygotowanie własnej wody smakowej,
  • wspólna degustacja przygotowanych wód smakowych.

3. Smaczne przekąski dla zdrowego przedszkolaka

  • pokaz wraz z omówieniem przekąsek,
  • omówienie zmysłów, które biorą udział w podejmowaniu decyzji o tym, że coś jest smaczne,
  • kosztowanie zdrowych przekąsek wraz z głosowaniem na najlepszą z nich,
  • ułożenie wraz z dziećmi krótkiej rymowanki dotyczącej przekąsek,
  • wykonanie zdrowej przekąski oraz degustacja.

4. Supermoce na talerzu małego sportowca.

  • poznanie różnych rodzajów płatków i kasz oraz możliwych dodatków do nich,
  • dyskusja o energii z pożywienia,
  • ciekawostki i zadania,
  • wykonanie różnorodnych dań energetycznych,
  • degustacja.

Czas trwania warsztatów – ok. 45 minut.

1. Zdrowy uczeń

  • omówienie piramidy żywieniowej,
  • rozpoznawanie owoców i warzyw – zagadki,
  • dyskusja na temat ulubionych owoców i warzyw, w tym przedstawienie uczniom ciekawostek naukowych,
  • głosowanie na ulubiony owoc lub warzywo,
  • wykonanie sałatki owocowej lub owocowego ludzika wraz z degustacją.

2. Smaczne przekąski dla zdrowego ucznia

  • pokaz zdrowych przekąsek wraz z ich omówieniem,
  • zapoznanie uczniów ze zmysłami, które biorą udział w podejmowaniu decyzji o tym, że coś jest smaczne,
  • kosztowanie zdrowych przekąsek wraz z głosowaniem na najlepszą z nich,
  • ułożenie wraz z uczniami krótkiej rymowanki dotyczącej przekąsek,
  • wykonanie zdrowej przekąski oraz degustacja.

3. Woda zdrowia doda

  • omówienie znaczenia wody dla organizmu,
  • poznanie różnic pomiędzy wodą zwykłą, smakową i wodą gazowaną,
  • przygotowanie własnej wody smakowej,
  • wspólna degustacja przygotowanych wód smakowych.

4. Energia na talerzu sportowca

  • poznanie różnych rodzajów płatków i kasz oraz możliwych dodatków do nich,
  • dyskusja o energii z pożywienia i jej wpływie na organizm sportowca,
  • ciekawostki i kreatywne zadania,
  • wspólne ułożenie dziennego jadłospisu sportowca,
  • wykonanie różnorodnych dań energetycznych i ich degustacja.

Czas trwania warsztatów ok. 45 minut.

1. Zdrowe przekąski dla zdrowego ucznia

  • prezentacja rozmaitych przekąsek wraz z omówieniem ich wpływu na organizm (w tym na cerę),
  • wskazanie czym się kierować w trakcie wyboru przekąski oraz jak zminimalizować jej ewentualny negatywny wpływ na zdrowie,
  • kosztowanie zdrowych przekąsek wraz z głosowaniem na najlepszą z nich,
  • poznanie „szybkich” przepisów na przygotowanie zdrowej przekąski samodzielnie w domu.

2. Zdrowa dieta nastolatka

  • omówienie piramidy żywieniowej oraz witamin i minerałów,
  • rozmowa z uczniami na temat wpływu regularnego odżywiania na organizm,
  • wskazanie norm dla młodzieży, w tym dla sportowców,
  • rozmowa na temat dobrych nawyków żywieniowych,
  • uświadomienie uczniom na co zwracać uwagę przy zakupie i obróbce produktów.

3. Zaburzenia odżywiania, – bulimia, anoreksja, ortoreksja – zagrożenia dla życia

  • przybliżenie jednostek chorobowych,
  • omówienie wpływu chorób na organizm,
  • przedstawienie podstaw zdrowej diety nastolatka
  • pokaz krótkich filmików edukacyjnych,
  • rozmowa z uczniami na temat – jak sobie pomóc i gdzie szukać pomocy?

4. Diety odchudzające nastolatków – korzyści i zagrożenia

  • omówienie, w jaki sposób nastolatek może dbać o prawidłową masę ciała,
  • czy nastolatek powinien się odchudzać?
  • omówienie norm oraz kilku popularnych diet z wszystkimi korzyściami i zagrożeniami dla organizmu nastolatka,
  • wskazanie zdrowych diet,
  • wspólne ułożenie jadłospisu dziennego nastolatka.

5. Normy wagowe dla młodzieży – jak utrzymać prawidłową wagę bez wyrzeczeń

  • wskazanie i omówienie norm dla dzieci i młodzieży,
  • dyskusja na temat zaleceń żywieniowych i tzw. produktów superfoods,
  • przeprowadzenie analizy składu ciała (dla chętnych uczniów),
  • rozmowa o tym, w jaki sposób można zdrowo wpływać na poziom masy ciała i na co zwracać uwagę przy wyborze produktów,
  • wspólne ułożenie jadłospisu dziennego nastolatka.

6. Dieta sportowca

  • przybliżenie uczniom charakterystyki diety sportowej,
  • omówienie, jakie produkty spożywać przed i po treningu,
  • problem kaloryczności posiłków,
  • białko a budowa mięśni,
  • poznanie różnic pomiędzy dostarczaniem produktów białkowych i węglowodanowych dla organizmu sportowca,
  • wspólne ułożenie dziennego jadłospisu dla sportowca.

7. Wegetarianizm, weganizm, witarianizm – zdrowa moda?

  • wskazanie różnic dietetycznych pomiędzy dietami,
  • korzyści i wady, czyli jak zapobiegać problemowi dostarczania wszystkich witamin i minerałów w omawianych dietach,
  • omówienie zamienników dla mięsa i nabiału,
  • wpływ diety na rozwijający się organizm nastolatka.

8. Apetyt na słodycze – jak zminimalizować spożywanie cukru

  • omówienie, jak cukier wpływa na organizm,
  • wskazanie sposobów, jak obniżyć cukier i insulinę we krwi,
  • zapoznanie uczniów z rodzajami cukru,
  • przedstawienie alternatyw dla cukru – czym zastąpić cukier?
  • zdrowe owoce i przekąski, a ukryty w nich cukier,
  • przekazanie praktycznych wskazówek, czym się kierować wybierając produkty w sklepie.
Cennik warsztatów

16 zł za dziecko
przy realizacji min. 3 warsztatów w placówce
(grupa uczniów min. 20 dzieci)

18 zł za dziecko
przy realizacji 2 warsztatów w placówce
(grupa uczniów min. 20 dzieci)

20 zł za dziecko
przy realizacji 1 warsztatu w placówce
(grupa uczniów min. 20 dzieci)

Masz pytania?

Skontaktuj się

Adres:
ul. Legionów 106 B/4, 81-472 Gdynia
Telefon:
+48 602 552 870
Email:
j.hadrys@dietadopasowana.pl